Batuhan Özşahin - Piyasalara Glokal Bakış!

Per, Ağu 15, 2024

Batuhan Özşahin

Küresel piyasalarda sakin, hafif pozitif bir seyir olduğunu söyleyebiliriz. Bu haftanın en önemli verisi olan ABD TÜFE beklenenden biraz daha iyi geldi. Tüm global piyasalara baktığımızda gelişmiş ülkelerde -son 2 senenin en büyük problemlerinden ve faizlerin bu kadar yüksek olmasına sebep olan- enflasyon kesinlikle kontrol altında ve aşağı yönlü hareketini sürdürüyor. Bu da merkez bankalarının önümüzdeki dönemde faizleri indireceği konusunda kafalarda herhangi bir şüphe bırakmıyor. Önemli olan kim ne kadar ve daha hızlı şekilde faizleri hangi seviyeye kadar indirecek. Bunun önemli yansımaları var tabii ki.

 

Euro-Dolar kurunda Euro’nun yukarı hareketi bize iyi geldi.

Önemli konulardan biri de pariteler. Birinci belirleyici her zaman dünyada farklı ekonomik koşullardaki ülkeler ve ekonomik coğrafyalar; coğrafyalar diyorum çünkü Euro bölgenin para birimi olduğu için Euro-Dolar kurunda son dönemde Euro lehine hareketi gözlemliyoruz. 1,10’un üzerine çıktı. Bu bizim sevdiğimiz bir hareket. Euro’nun güçlü olması Türk dış ticaret  partnerlerini incelediğimizde ihracatımızın yüzde 50’den fazlasını Euro bölgesine yaptığımız için ihracatçılar açısından iyi. Çünkü ihracatçılar hakkında ne duyuyoruz hep: ‘’kur çok az değerli’’, ‘’TL çok değerli’’, ‘’Biz fiyat tutturamıyoruz’’, ‘’ihracatta zorlanıyoruz’’, ‘’kârsız ihracat yapıyoruz’’. Burada Euro’nun dolar’a karşı güçlenmesi, TL bazında baktığımızda -gerçi bizde genelde hep Dolar/TL takip ediliyor, o telaffuz ediliyor ‘sene sonunda ne olacak’ diye- bizim açımızdan pozitif bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.  

 

Japon Tsunamisi!

Geçen haftanın en büyük konusu olan Japonya’ya baktığımızda, Japon Nikkei endeksinin diplerden %20’nin üzerinde geri yükseldiğini görüyoruz. Yaklaşık 30 binlere kadar gerilemişti. Temmuz başında 42.000’lerdeydi bu endeks 30.000’e geriledi. Şimdi 36.000’lerde; yavaş yavaş tekrar toparlayıp dengelenmeye çalışıyor. En azından global piyasalara finansal baskısının şimdilik kalktığını söyleyebiliriz.

 

Ereğli’nin, Endeksi Negatif Anlamda Baskılayabileceğini Bekliyoruz.

Bence en önemli konulardan biri de; dün yine çoğu yerde cevher fiyatlarının 2022’den beri en düşük seviyelere gerilemesi. Cemal Demirtaş’ın da ikaz ettiği üzere, bir süredir Ereğli hakkında bizim piyasada genelde pozitif bir tavır takınma var demir-çelik şirketlerine. Global manada hiç bir işaret olmamasına rağmen, tam tersi işaretler olmasına ragmen, karşılaştırmasını yaptığımız dünyanın en büyük demir-çelik şirketlerinden Arcelor Mittal Nisan ayında 26 Euro’lardan 19,7’ye hatta 19 Euro’lara kadar gerilemiş. Ciddi bir gerileme. Bizdeki demir-çelik şirketlerinde ise aynı dönem içinde daha farklı daha kuvvetli bir performans var. Ben bizim endekste enteresan baskının Ereğli tarafından da gelebileceğini düşünüyorum.

 

Aynısını yabancı tarafta demiştim; Mayıs ayında yabancılar 800 milyon dolarlık  TÜPRAŞ (TUPRS) ve Türk Hava Yolları (THYAO) satmıştı. Bunların etkisini 1-2 ay sonra görmeye başlıyorsunuz çünkü bunu alan kimi yerli yatırımcılar -yerli yatırımcıların bir kısmı kurumsal yatırımcı olabilir- kurumsal olmayan yatırımcılarda bunu taşımanın zorluğu, özellikle performans olmayınca hissede yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor. Endeks üzerinde ağırlığı olan bir hisse Ereğli Demir Çelik (EREGL). Global tüm benzerleri kötü performe ederken daha verimli performans göstermesi için -altın madeni vs, diyebilirsiniz- ama işin ne kadar kötüleştiğini görüyoruz Çin kaynaklı rakamlara da bakığımızda. O yüzden Ereğli tarafında da dikkatli olmanın ben özellikle gerektiğini düşünüyorum. Bugün ne oluyor, ya da geçen hafta ne olduğuna bakmadan reel trendin çok negatif olduğunu gördüğüm için orada dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum açıkçası.

 

Global Piyasalardan Negatif Ayrışıyoruz.

Bizim piyasa zayıf. Kesinlikle bir günlük yaşadığımız geri dönüşler oluyor ama ciddi bir momentum kaybı var ve güçlenip 10.000’in üzerinde gitme veya bir hareket yapma, ne hacim tarafında destekleyen ne de risk iştahı tarafında destekleyen çok fazla bir işaret yok geçtiğimiz iki haftadır. Haziran-Temmuz aylarında global piyasalardan pozitif ayrışırken, şimdi negatif ayrışmaya başladık. Dediğim gibi bunun için de çok kısa vadede geri çevirecek ben bir dinamik henüz görmüyorum açıkçası. Eylül’deki orta vadeli plan ve Fitch’in %90 ihtimalle gelecek olan not artırımı var piyasanın dikkatle bakacağı. Ama bunların da zaten bilinen ve fiyatların içinde olan gerçekler olduğunu düşünüyoruz.

Size Özel Haberler
NASIL PARA YATIRIRIM?
İletişim